Siamesere har levd i Thailand, tidligere Siam, i århundrer.

I hjemlandet ble kattene sett på som hellige, og bare kongen og andre medlemmer av den kongelige familie hadde lov til å eie dem.

Når en viktig person døde, ble en av kattene ved det kongelige slott valgt ut til å motta den døde personens sjel.

Katten ble deretter sendt fra slottet til et av templene for å leve resten av sitt liv i luksus, med munker og prester som sine tjenere.

Disse tempelkattene var kjent for å spise den fineste mat fra tallerkener av gull, og hvile på puter laget av de flotteste materialer. Det var familiene til de avdøde som betalte for luksusen, da dette skulle bringe hell og lykke.

Skjeling og knekk på halen, som vi i dag ser på som «feil», har vært mye sett på Siamesere. Disse egenskapene har mange myter rundt seg.

Ifølge en legende utviklet Siameseren skjeling fordi den til stadighet stirret bort på skattene den skulle vokte, mens haleknekken kom av at katten surret halen rundt skattene mens den sov, for å beskytte de mot tyver.

En annen myte om haleknekken forteller om en prinsesse som hang ringene sine på en Siameser mens hun badet, knekken sørget da for at ringene ikke falt av.

Rasen ble først sett utenfor sitt hjemland i 1884, da den britiske konsulgeneralen i Bangkok, Edward Blencowe Gould, bragte de to Siameserne Pho og Mia hjem til Storbritannina, for å gi de i gave til sin søster Lilian Jane Veley.

Et år senere fikk Pho og Mia et kull på tre kattunger; Duen Ngai, Kalohom og Khromata.

Både kattungene og deres foreldre ble visst frem på katteutstilling i London i 1885. De vakte stor oppsikt hos det britiske folk. Både utseende og temperament var helt annerledes enn hos Britisk Korthår og Perser, som de fleste kjente til. Dessverre døde alle tre kattungene av ukjent årsak, kort tid etter utstillingen.

I årene som fulgte ble det importert flere Siamesere. Man tror at de fleste Siamesere i Storbritannia i dag er etterkommere av 11 av disse kattene.