Kurilean Bobtail er en naturrase som har eksistert i isolasjon i lengre periode (minst 100-150 år) på en kjede av øyer som er kjent som Kuriløyene rett utenfor Russland. Dette finnes dokumentert fordi russiske militære og forskere har brakt katter med seg hjem. Største særpreg er den korte halen. Den kan se ut som er liten dusk og det er helt umulig å finne to katter som har helt like halestumper.

Den første Kurilian Bobtail ble stilt ut i 1990 og mange utenlandske eksperter bekymret for at disse russiske kattene med korte haler kun var japanese bobtail med tyngre bygning. Forskjellen er at japanese bobtail er en rase skapt av mennesker, med liknende hale. Kurilean bobtail har eksistert og formert seg i sitt naturlige miljø uten innblanding fra mennesker gjennom tidene.

Russiske oppdrettere har interessert seg for denne katterasen og drevet systematisk avl på katter hentet direkte fra Kuriløyene.

Mutasjonen for kort hale er et dominant gen. Når en Kurilean blir paret med en normal-halet katt får alle avkommende korte haler eller haler med knekk. Halelengde varierer fra veldig kort til nesten normal lengde med flere bøyer og sammenvokste ledd. Halelengden er stabil i oppdrett. Det er forbudt å pare en Kurilean Bobtail med andre raser! Den korte halen er ikke forårsaket av ett gen, men et komplekst sett gener som trolig er dominant. Det er sannsynlig at kurilean bobtail var det originale utgangspunktet for mutasjonen av den korte halen hos japanese bobtail.

Manxens genoppsett er helt forskjellig fra kurilean bobtail. "Bobtail-genet" har ingen farlige bieffekter slik manxgenet har.

I 2004 ble rasen godkjent i novisklasse i FIFei en korthåret og en langhåret variant . Rasen stilles ut i kat.3. Rasen ble godkjent i TICA i 2008. I WCF ble Kurilian Bobtail offisielt anerkjent allerede i 1995.

Kurilean Bobtail en sterk katt med et vilt uttrykk. Den er mild i gemyttet, glad i kos og elsker å være sammen med mennesker og andre dyr. Den er omstillingsdyktig og stoler på sine omgivelser. Kurilean er en smart katt som kan læres opp til enkle triks .

Det finnes en egen Kurilean bobtail klubb for de med Kurilean bobtail. Denne tilhører inn under Felis Danica. Du kan lese mer om rasen via www.kurilean.no

  • slide
  • slide