Huskatten er den katten alle kjenner til. Du finner den på gården, i leiligheten og huset, i bakgården, ja stort sett alle steder. De er store, små, langhåret og korthåret.

For omtrent 9000 år siden begynte folk å temme katter i Midtøsten. I de følgende århundrene har katten hatt et blandet forhold til mennesker. I gamle Egypt ca. år 1600 f. kr. ble katter tilbedt som guder. Den gang var det dødsstraff for å drepe en katt. Selv omEgypterne forsøkte å forby eksport av sine hellig dyr, ble de smuglet ut med handelsmennene.

I Europa i middelalderen forandret synet på katte seg, kirken forfulgte dem med grusomhet.Ettersom kristendommen spredde seg i Europa, og sent på 1200 - tallet innledet Kirken en grusom forfølgelse av katten. Den ble forbundet med heksetro og skjulte og eller hemmelige krefter ( hekseri og sort magi). I andre kulturer var det disse egenskapene, som førte til at katten ble opphøyd til guddom.

På 1600 - tallet avtok kattens uhyggelige rykte, folk fikk et mer vennligsinnet innstilling til den.

På 1800 - tallet våknet interessen for å avle frem forskjellige raser. Kattens mange pelsvarianter var allmennkjent, likså at det fantes korthårskatter og langhårskatter. Katte interesserte begynte å avle rene raser og importere nye rasere. De gikk bevist inn for å utvikle nye pelsvarianter. På grunn av disse anstrengelser har tilhengere av rasekatter og, også huskatter oppnådd stor popularitet. I vår vestlige verden har katten blitt ett kjæledyr og en venn.

De kan være ensfarget, tofarget og flerfarget. Alle mønstre som man kan tenke seg, kan en huskatt ha.